10 verkoop tips voor je woning

Of je nou wel of niet een makelaar in de hand neemt bij de verkoop van je woning. Een aantal zaken is altijd handig om rekening mee te houden.
De eerste indruk zegt vaak alles. Net zoals bij een eerste ontmoeting. Hoe ziet die persoon er uit? Hoe gedraagt hij/ zij zich? Wat zijn de raakvlakken en wat heeft deze persoon jou te bieden?

Je kritische bril opzetten

Loop eens door je voordeur naar binnen en probeer zelf door de kritische bril van een geïnteresseerde koper naar je woning te kijken. Wat zou je bij de eerste stappen al opvallen? Hoe oogt de woning? Ziet het er verzorgd uit? En hoe kun je zelf binnens- en buitens huis ervoor zorgen dat een bezichtiging, oftewel eerste ontmoeting, een succes wordt. Zodat de koper verliefd wordt.

Onze 10 tips

 1. Ruim op – Des te minder er staat en ligt, des te beter. Daardoor lijkt de woning vaak veel ruimer. En die paar optische meters meer, kunnen wonderen doen. Dus ook extra meubels die niet nodig zijn, kunnen vaak beter even verwijderd worden. Denk aan poefjes, kinderzitjes, etc. Maar ook de alledaagse zaken zoals de borden en kopjes op het aanrecht of de onderbroeken aan de waslijn .
 2. Maak het onpersoonlijk – Dit is natuurlijk in tegenstelling tot een eerste ontmoeting. Maar in dit geval doen al jouw persoonlijke spullen een koper helemaal niets. Dit maakt het juist dat het joúw huis is, waar jij je thuis voelt. Een potentiële koper moet zich kunnen inbeelden dat hij/ zij er woont. Dus verwijder die knutselwerkjes en de foto’s op de koelkast.
 3. Schoon en werkend apparatuur – Vooral als de apparatuur is ingebouwd of achter blijft na verkoop is dit een belangrijk punt. Indien het niet meer werkend is of zeer vervuild, raden we aan om dit te vervangen.
 4. Achterstallig onderhoud/ opknappen– Schuur en schilder je raamkozijnen als deze er niet meer netjes uit zien en werk die vlekken op de muur weg. Vaak zijn er ‘gebruikerssporen’ die je zelf niet eens meer opvallen, maar een ander wél. Het kost maar een paar tientjes en natuurlijk wat energie, maar het resultaat mag er wezen. Let bijvoorbeeld ook op losliggende snoeren en scheef hangende schilderijen.
 5. Lekkere geur in huis – Een lekkere frisse geur, daar is makkelijk voor te zorgen. Maar het ‘thuis gevoel’ kan ook worden versterkt door een goede pot koffie.
  In ieder geval, alle vieze geurtjes onmiddellijk verwijderen. Een vuilniszak die al lang weggegooid had moeten worden of de volle vaatwasser die nog aan had gemoeten. Werk dit op tijd weg.
 6. Een bloemetje – Er staat niet voor niets een vers bloemetje bij de receptie van een bedrijf of op de tafel van een restaurant. Het geeft een vriendelijke en vrolijke uitstraling en dat is precies wat je de koper voor indruk wilt geven.
 7. Plaats reële foto’s – Maak je huis niet groter dan dat het is. Dan gaat de eerste ontmoeting geheid tegenvallen. Net zoals vaak gebeurt bij online dating 😉  Je hebt er helemaal niets aan. Een koper kan beter denken: “Wauw, de woonkamer is veel groter dan dat ik dacht.” In plaats van “Owh…wat een kleintje.”
 8. Rustig rondleiden – Als je zelf je huis verkoopt, neem dan de tijd voor de persoon of personen die je woning komen bezichtigen. Dat is wat je waarschijnlijk zelf ook graag zou willen als jij een rondleiding krijgt.
  Indien je een verkopend makelaar in de hand hebt genomen, kun je zelf beter afwezig zijn. Misschien is er geen klik met de geïnteresseerde koper en loop je daardoor een verkoop mis. Daarnaast kan de makelaar vaak zakelijker zijn omdat er geen emotionele band is met de woning, wat gunstiger uit kan pakken.
 9. Wees eerlijk – Wanneer er vragen worden gesteld waar je het antwoord niet zeker op weet, kun je dit beter eerlijk zeggen of aangeven dat je het uit gaat zoeken / na gaat vragen. Vooral over belangrijke zaken aangaande de staat van de woning. Als namelijk blijkt, bijvoorbeeld na een bouwtechnische keuring, dat je onjuiste informatie hebt gegeven, kan dat voor problemen achteraf zorgen. Maar houd het wel zakelijk.
  Met ‘wees eerlijk’ bedoelen we niet dat je al jouw persoonlijke verhalen op tafel moet leggen. Integendeel.
 10. Zorg voor licht in huis – Een woning oogt groter en frisser als er licht naar binnen schijnt of als er naar een tuin kan worden gekeken. Dus open de gordijnen en zet eventueel een raampje op een kier.