Amsterdamse woning eigenaren opgelet!

Het is misschien niet het meest leuke onderwerp om je vrije tijd aan te besteden, maar je kunt tot het einde van 2019 (mogelijk) een hoop geld besparen! Best de moeite waard om hier even in te duiken.

Dit jaar kun je namelijk nog gebruik maken van een regeling waarmee je je erfpacht tegen (meestal) gunstige voorwaarden kunt afkopen. Hier wordt niet heel veel over gecommuniceerd, vandaar dat we je graag meenemen in de mogelijkheden.

Wat is erfpacht? 

Als je een woning hebt gekocht, dan is de woning van jou, maar de grond waarschijnlijk niet. De grond is eigendom van de gemeente en hier betaal je ieder jaar een vergoeding voor: de ‘canon’. De hoogte van de canon is o.a. afhankelijk van de WOZ-waarde van je woning. Ongeveer 80% van de woningen in Amsterdam staat op erfpachtgrond.

Vormen van erfpacht

In Amsterdam bestaan er 3 vormen van erfpacht: tijdelijke, voortdurende en eeuwigdurende erfpacht. Tijdelijke erfpacht komt bijna niet voor. In de meeste gevallen is er sprake van voortdurende erfpacht, waarbij de canon per tijdvak van 50 of 75 jaar wordt vastgesteld. Na dat tijdvak wordt de canon meestal verhoogd en is de verhoging aanzienlijk, omdat ook de WOZ-waarde is gestegen. Bij eeuwigdurende erfpacht wordt de canon één keer berekend en staat dan voor altijd vast. Hierbij geldt dat de woning niet zodanig wordt veranderd dat het erfpachtrecht moet worden aangepast. Bijvoorbeeld als je van je woning een winkel wilt maken of als de woning wordt gesplitst.

Aanvragen eeuwigdurende erfpacht 

Als je een woning met tijdelijke of voortdurende erfpacht hebt, dan is het nu mogelijk om eeuwigdurende erfpacht aan te vragen. Bekijk hier een filmpje waarin de wethouder de overstapregeling uitlegt.

Wat is het voordeel?

– De WOZ-waarde van 2014  wordt gehanteerd (of 2015 als die lager is)
– Je krijgt 35% korting op de afkoopsom.
– Er zijn geen tijdvakken meer. De canon wordt voor altijd vastgeklikt. Je loopt dus geen risico meer op plotselinge sterke verhoging van de canon.

De mogelijkheden

Er zijn 2 opties voor het betalen van de canon
1) Jaarlijks. Met de overstapregeling start de eeuwigdurende canon na afloop van het huidige tijdvak. Het bedrag wordt dan nog wel aangepast aan de inflatie, waarna je jaarlijks betaalt. Het bedrag is dan wel voor altijd vastgezet.
2) Eenmalig. Je koopt de erfpacht af en betaalt hiervoor eenmalig een afkoopsom.

Een 3e optie bestaat natuurlijk ook en dat is: ‘niets doen’. Wat eigenlijk geen optie is. Het is raadzaam om op zijn minst na te vragen of de voorwaarden in jouw geval ook gunstig zijn, want je kan er van uit gaan dat de kosten in de loop der jaren sowieso zullen stijgen. Dat is gewoonweg zonde. We nemen aan dat je dat geld liever in je zakt houdt.

Aanvragen offerte

Via de Overstapportaal van de gemeente kun je een offerte opvragen en bekijken of het in jouw situatie handig is om over te stappen en/ of af te kopen en welke vorm het beste past. De offerte is vrijblijvend.
Voorwaarde is wel dat je dat dit jaar nog doet. Tenminste, wél als je gebruik wilt maken van de gunstige voorwaarden. Vanaf 1 januari 2020 kun je ook nog steeds een aanvraag doen, maar dan gelden de voordelige voorwaarden niet meer.

Voor meer informatie kunt u de website van de gemeente bekijken op amsterdam.nl/erfpacht.