Met je helm op de foto

3 juni, maandagmorgen… het is zover. Handhaving van het nieuwe beleid. Scooterrijders moeten een helm op en moeten op de rijbaan.

Succes gewenst aan alle verkeersdeelnemers in Amsterdam. Automobilisten, fietsers, tram- en bus bestuurders, voetgangers en natuurlijk de scooterrijders. Want voor deze laatste groep verandert er vanaf vandaag veel. Het lijkt een kleine aanpassing, maar met alleen ‘een helm op doen’, ben je er niet. Nee, het wordt vanaf nu een combinatie tussen “Need for speed” en een speurtocht. Er wordt van je verwacht dat je het drukke verkeer en de continue veranderende opdrachten in de gaten houdt.

Bord voor je kop

En dat is alles behalve ideaal. Lastig zelfs. We hebben het van de week uitgeprobeerd, maar voordat je het door hebt, rijd je op het verkeerde stukje weg. Deels automatisme, deels verwarring. Op het ene stuk mag, of beter gezegd,  móet je nog op het fietspad rijden en een paar meter verder staat er een minibordje met daarop “Snorfietser niet toegestaan”. Als je echt in het centrum rijdt, zie je dat kleine bordje al snel over het hoofd. Er is immers nog veel meer om op te letten met alle verkeersborden, auto’s, fietsers en voetgangers die van alle kanten komen. Je ziet door de borden, de weg niet meer.

Kassa!

En om het dan echt spannend te maken, zijn er op bepaalde fietspaden camera’s geplaatst. Dus rijd je toch per ongeluk op verboden terrein, dan word je “gepakt”. Ja, ze weten wel hoe je het benauwd moet krijgen in je helmpie. En het zal ons niet verbazen dat op alle andere hoeken een speuragent staat om je alsnog op de bon te slingeren. Er worden zelfs speciale teams ingezet!

De boete voor rijden op een fietspad waar dat verboden is en de boete voor rijden zonder helm waar dat niet is toegestaan zijn beiden 95 euro. Dat is exclusief 9 euro administratiekosten.

Blauwe plekken

Op sommige plekken staat dan wel met een blauwe lijn en pijl aangegeven dat je van het fietspad af moet, maar zeg nou zelf. Je moet wel heel snel kunnen schakelen. Je rijdt met aardig wat snelheid en opééns zie je dat je van baan moet wisselen. Verrassing! Je vliegt de weg op, maar daar rijd je niet alleen.

Veiliger?

We vragen ons af of dit echt wel voor meer veiligheid gaat zorgen…. Of juist voor een hoop schrik reacties, met ongewenst effect.
Automobilisten moeten zich overigens ook aanpassen. Op de meeste plekken kunnen de scooterrijders op de rijbaan niet worden ingehaald. Of in ieder geval, niet op een veilige manier.

Dus nu maar hopen op lekkere zomerse dagen, zodat we allemaal relaxed en goed gemutst aan het verkeer deelnemen. Want er wordt wel een aanslag gepleegd op ons frustratie loze rijgenot.